Galatasaray'da Muslera'sız geçen yıllar! Neler oldu?
Fernando Muslera, Galatasaray'ın şampiyonluklarında her zaman en önemli oyuncularından biri olurken onsuz geçen yıllarda ise yaşananlar sarı kırmızılılar için pek de hoş değildi...
FUTBOO | ''Şampiyon olacaksan atanın ve tutanın iyi olacak'' Birçok spor yorumcusu, ''Benim bir sözüm vardır...'' diye söze başlayıp bu cümleyi kullanır. Kimden çıktığı hala belirsiz ama gerçeklik payını Fernando Muslera ve Galatasaray'a bakarak görebiliriz.
Fernando Muslera, Galatasaray ile geçirdiği 11 senede 15 kupa kazanmış durumda. Sarı kırmızılıların kazandığı 1 yıldız (5 şampiyonluk) Muslera dönemindeydi. Uruguaylı kalecinin kazanılan şampiyonluklarda yaptığı kurtarış ve gösterdiği liderlik ile ne kadar pay sahibi olduğunu zaten söylemeyen yok. Kaleciye rağmen şampiyon olamazsınız, kaleciniz iyiyse şampiyon olursunuz ve Muslera dünya çapında iyi bir kaleci olduğunu defalarca göstermiş bir isim.
Kaleciye fazla para verilmez algısı
Eskiden futbol dünyasında kalecilere çok bonservis ücreti ödenmez diye bir algı vardı. Liverpool'un Alisson için 70 milyon euro ödemesi bu algıyı tamamen yıktı. Karius'un koruduğu kaleden Alisson'a geçmek ve gelen başarılar.... Hatta Chelsea'de bunu görüp harekete geçmişti ama Kepa'ya 80 milyon euro vererek anlamsız bir harekete imza atmıştı ki bu başka bir konu.
Çok uzağa gitmeye de gerek yok. Türkiye'den örneklere bakınca aklımıza gelen ilk olarak Muslera oluyor. Galatasaray, Muslera için Lazio'ya 7 milyon euro + Lorik Cana'yı verdiğinde 'Bu kadar para verilir mi yaa?' eleştirileri hemen gelmişti. Sonrası tarih... Galatasaray'ın Muslera öncesi dönemine bakınca önemini bir kez daha görüyoruz.
Taffarel, Mondragon, Simovic...
Galatasaray tarihine baktığımızda gelen şampiyonluklarda kalecilerin önemini her zaman görmüşüzdür. Taffarel, Mondragon, Zoran Simovic... Ve son olarak taraftarın gönlünde her zaman yeri farklı olacak olan Fernando Muslera! Musleralı dönemi hepimiz iyi hatırlıyoruz, ya peki Muslera öncesi ne olmuştu?
Taffarel gitmiş, Mondragon gelmişti. Kolombiyalı'nın da kalede sigorta olması gönülleri rahatlatmıştı. Mondragon gittiğinde ise Muslera gelene kadar başarısız geçen yıllar ortada. Galatasaray, 2006/07 - 2011/12 sezonu arasında her zaman bir numarasını aradı ve başarısız hamleler, başarının gelmesini uzattı.
Mondragon sonrası kimler geldi, kimler geçti
2007/08 sezonunda gelen şampiyonlukta bile kaleci sorunu her zaman konuşulmuş, Galatasaray'ın en büyük sorununun kale olması gösterilmişti. O sezon kaleyi Orkun Uşak ve Aykut Erçetin ikilisi korumuş, şampiyonluk gelmesine rağmen bir sezon sonra yeni kaleci transferi yapılmıştı. Zaten o sezondan sonra Muslera gelene kadar şampiyonluk da gelmedi.
Aranan özellik: Taffarel ve Mondragon seviyesi
İlk olarak Morgan De Sanctis transfer edildi. İtalyan kaleci güven vermeyip Süper Lig'de 31 maçta 35 golü kalesinde gördü. Aslında tecrübesi olan, kötü olmayan bir kaleciydi. Zaten sonradan Napoli ve Roma'da da oynadı ancak Galatasaray'da bir türlü 'Taffarel ve Mondragon' seviyesine ulaşamadı.
Tecrübeli diye geldi, gözü bozuk çıktı
Ardından Leo Franco geldi. İspanyol kalecinin uzun süreli Atletico Madrid tecrübesi vardı. Gelirken heyecanlandırdı, Türkiye'de gözü bozuk olduğu ortaya çıktı! Başarısız geçen bir yılın ardından hemen gönderildi.
Zapata? Ufuk Ceylan?
Bir yıl sonra Robinson Zapata transfer edildi ki nasıl bir transfer olduğu hala mantıksız geliyor. Arada geçen yıllarda Aykut Erçetin ve Ufuk Ceylan da görev aldı ancak olmuyordu...
2011/12 sezonunda ise Fernando Muslera geldi. İlk sezonunda 33 lig maçının 20'sinde kalesini gole kapadı ve ilk senesinde Galatasaray ile şampiyonluk yaşadı. Sonra kazanmaya da devam etti zaten.
Yedekler ne yaptı?
Bir takımda yedek kalecinin de önemi büyüktür. Avrupa'da baktığımızda büyük takımlar yedek kaleciye bile artık çok para ödüyor. Galatasaray da yedek kaleci arayışını yıllardır sürdürdü. Sinan Bolat, Cenk Gönen, Cedric Carrasso, son olarak da Okun Kocuk alındı. Hepsi de Muslera'nın kaçırdığı maçlarda Muslera'yı arattı. Fernando Muslera'nın gölgesi bile Galatasaray kalesini korumaya yeterdi. Oysa onsuz zamanlarda kaleyi koruyanlar yarısı bile olamadı.
Aranan yeni özellik: Muslera seviyesi
Uruguaylı kaleci artık 36 yaşına girdi. Galatasaray, 11 yıl sonra yine bir kaleci arayışına girebilir. Bu zamana kadar süreç oldukça başarısızdı. 'Muslera seviyesi' bulmak çok zor bir durum ama ona en yakını bulmak zorundalar. Aksi takdirde yıllar içinde neler olacağının örneği görüldü...